Olejek z Oregano - naturalny sposób na grzybice i bakterie.

Oregano – czy wiemy o nim wszystko

Naturalna Witamina C Zioła to dobro cenione od wieków. Stosowane były i są w różnych kulturach. W dzisiejszych czasach jedynie w plemionach, które nie mają dostępu do współczesnej medycyny, nadal aktywnie wykorzystuje się obecne w ich środowisku rośliny. Miejscowi szamani potrafią z nich sporządzić „magiczną miksturę” niemal na każde schorzenie. W środowisku naukowym anty-drobnoustrojowa aktywność ziół jest stopniowo potwierdzana dzięki badaniom naukowym prowadzonym na całym świecie. Tematyka ziołolecznictwa cieszy się ogromnym zainteresowaniem.

Istnieje bardzo dużo publikacji dotyczących działania przeciwgrzybiczego, przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego, przeciw-pasożytniczego czy przeciwnowotworowego różnych roślin. Wiele uniwersytetów prowadzi badania dowodzące ich skuteczności. Naukowcy ciągle szukają alternatywy dla związków syntetycznych, które hamowałyby wzrost mikroorganizmów i miały mniej skutków ubocznych oraz byłyby tańsze w produkcji. Pomimo ogromnego rozwoju medycyny i farmacji w ostatnich latach stosowane dotąd strategie terapii chorób bakteryjnych, grzybiczych czy wirusowych są nadal niezadowalające. Dlatego aktualnie bierze się pod uwagę substancje pochodzenia roślinnego jako potencjalnie bardzo obiecujące terapeutyki w leczeniu (i profilaktyce) wielu chorób infekcyjnych.

Oregano – przyprawa i nie tylko

Wymieniając rośliny przyprawowe o najsilniejszych właściwościach anty mikrobowych, ze względu na obecność substancji aktywnie czynnych, w tym przede wszystkim olejków, należy wskazać między innymi oregano. Choć nam pewnie kojarzy się to zioło głównie z dodatkiem do dań kuchni śródziemnomorskiej oraz jako składnik znanej przyprawy prowansalskiej lub po prostu pizzy. Natomiast olejek i wyciągi z tej rośliny mają znane działanie odkażające i wykrztuśne. Są stosowane do płukania jamy ustnej i gardła, inhalacji górnych dróg oddechowych przy stanach zapalnych oraz do kąpieli leczniczych.

Oregano, również jest stosowany do poprawiania trawienia, a także ma właściwości żółciopędne. W niektórych rejonach świata leczy się nim nieprawidłowości miesiączkowania, różne bóle (rwa kulszowa, bóle głowy, ból zęba, bóle mięśni, bóle w chorobach nowotworowych), przeziębienia, grypę, reumatyzm, problemy z wątrobą i nerkami, czy zapalenie migdałków. Zewnętrznie stosuje się np. na ukąszenia i rany. W medycynie chińskiej olejek z oregano jest lekarstwem na przeziębienia, wymioty, żółtaczkę, czerwonkę i niedożywienie w dzieciństwie. Olejek podobno stosuję się też do zabijania wszy, a w homeopatii uważany jest za afrodyzjak.

Skład olejku z oregano oraz cenny Karwakrol.

Oregano inaczej Lebiodka pospolita ma przyjemny korzenno-ziołowy zapach. Dlatego od dawna jest ceniony za swoje właściwości aromatyczne w kuchni. Ze względu na zawartość olejów eterycznych, związków fenolowych, flawonoidów, kwasów organicznych i związków mineralnych wykazuje szerokie właściwości lecznicze, działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie oraz antydrobnoustrojowo. Wiele z działań leczniczych oregano zostało poparte badaniami in vitro oraz na zwierzętach lub testach z wyizolowanych ekstraktów i substancji chemicznych z oregano. Główną substancją biologicznie aktywną jest olejek, a jego głównymi składnikami to tymol i karwakrol, oraz sabinen i cis-hydrat sabinenu, germakren D, ß-kariofilen, terpinen-4-ol. Między innymi dzięki nim oregano ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Olejek z oregano ma także właściwości przeciwwirusowe i owadobójcze. Istnieją również ograniczone dowody naukowe, iż olejek ma właściwości przeciwnowotworowe, uspokajające, moczopędne, napotne, przeciwbólowe i poprawiające trawienie.

Wspominany karwakrol ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. A razem z zawartym w oregano tymolem hamują wzrost bakterii i mogą wspomóc naturalne konserwowanie żywności. W skład naturalnych ekstraktów olejku z oregano mogą wchodzić setki różnych dodatkowych naturalnych składników chemicznych, w tym linalol, gamma terpinen, p-cymen i terpinen-4-ol (o właściwościach przeciwbakteryjnych). Terpinen-4-ol chroni np. przed procesami gnilnymi drzewo herbaciane. Te dodatkowe substancje dodatkowo wpływają na korzystne lecznicze właściwości rośliny. Ilość zawartych związków zależy przede wszystkim od gatunku, rodzaju upraw oraz samej produkcji gotowego produktu.

Warto wiedzieć...

Na aromat oregano wpływają dwie podstawowe substancje chemiczne mianowicie wspomniany karwakrol i sabinen. Karwakrol jest odpowiedzialny w dużej mierze za ostry i szczypiący smak oregano. Jak więc nie trudno zauważyć cenny karwakrol jest substancją lotną i nie sposób szukać jego dużych ilości np. w suszu czy przyprawie. Najlepszym jego źródłem będą odpowiednie naturalne ekstrakty olejku z oregano, zwłaszcza te standaryzowane na zawartość tego związku

Oregano a grzybice i inne mikroby - Badania

Badania naukowe grupy Sahin i in. [2004] dowodzą, że olejek z oregano wykazuje aktywność antydrobnoustrojową przeciw 15 szczepom bakterii oraz 15 gatunkom grzybów chorobotwórczych. Dodatkowo badania Hussaina i in [2011] pokazują, że przejawia on oprócz właściwości przeciwbakteryjnych i antynowotworowych, także aktywność antymalaryczną. Inne dane wykazały, że olejek z oregano ma nawet działanie hamujące wzrost wieloopornych szczepów takich jak pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) i pałeczka okrężnicy (Escherichia coli) oraz również działa przeciwgrzybiczo [Penalver i in. 2005, Bozin i in. 2006].

Inne badania (Lamberta i in. 2001) pokazują również, że główne składniki olejku z oregano hamuje wzrost takich bakterii jak pałeczka ropy błękitnej (P. aeruginosa) czy gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus). Natomiast inni naukowcy [Albado i in. 2001] dowodzą, że olejek z lebiodki wykazuje aktywność antymikrobową w stosunku do wszystkich badanych bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych.

W testach porównujących aktywność antybakteryjną i antygrzybiczną olejków eterycznych pozyskiwanych z bazylii, tymianku i oregano okazało się , że najbardziej skuteczny i aktywny był olejek z oregano. Lebiodka pospolita oprócz działania przeciwgrzybiczego (np. w stosunku do Candida spp.) także udokumentowane działanie przeciw pasożytnicze (Cleff i in. 2010, Santoro i in. 2007). Sugeruje się, że ze względu na cenne właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne olejek z oregano może być w przyszłości używany jako naturalny konserwant żywności, a także w przemyśle farmaceutycznym. Na przykład według publikowanych badań w marcu 2003 roku, olejek z oregano opóźnia psucie świeżych wyciągniętych prosto z wody azjatyckich okoni morskich, hamując rozwój bakterii i przedłużając przydatności do spożycia aż do 33 dni.

Analizy naukowe wskazują, że aktywność anty drobnoustrojowa lebiodki jest mocno związana z obecnością tymolu i karwakrolu, dlatego też najlepszym źródłem do jego stosowania jest właśnie ekstrakt / olejek z oregano.

Mechanizm działania zawartego w olejku z oregano karwakrolu

Współcześnie prowadzone badania naukowe umożliwiają nam potwierdzenie działania leczniczego różnych olejków eterycznych, a to dzięki szybkiemu rozwojowi metod analitycznych. Odkrywane są również ich różne mechanizmy działania. Jedną z cech charakterystycznych olejków jest to, że w ich skład może wchodzić kilkanaście lub kilkadziesiąt różnych związków o różnych stężeniach i właściwościach. Właśnie to bogactwo powoduje, że olejki eteryczne wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciw-pasożytnicze, a także przeciwzapalne czy immunostymulujące podnosząc naszą naturalną odporność na infekcje.

Związki terpenowe pozyskiwane z olejków eterycznych są substancjami o dużej lipofilności, co umożliwia im łatwe przenikanie przez ścianę i błonę komórkową różnych niepożądanych drobnoustrojów prowadząc do zaburzeń spójności ich struktur. Jednym z sugerowanych mechanizmów toksyczności jest zwiększenie przepuszczalności błony komórkowej, co w konsekwencji prowadzi do zbytniej utraty jonów (wodoru i potasu). Innym mechanizmem wpływu olejków eterycznych lub ich terpenoidowych składników jest koagulacja cytoplazmy bakterii. Oba te procesy ostatecznie prowadzą do śmierci bakterii.

Toksyczne oddziaływanie olejków in vitro w większym stopniu obserwowano szczególnie na wielu rodzajach bakterii Gram-dodatnich, w mniejszym natężeniu na bakteriach Gram-ujemnych, co zapewne związane jest z niewielkimi różnicami w budowie ich ściany komórkowej.

Olejek z oregano działa bakteriobójczo w stosunku do szczepów Staphylococcus aureus oraz Staphylococcus epidermidis, zdolnych do tworzenia biofilmów. Przypuszcza się, że to obecność karwakrolu i tymolu powoduje hamowanie powstawania chroniącego bakterie biofilmu, przez co może bezpośrednio wpływać na komórki drobnoustrojów według opisanych wcześniej mechanizmów. Bardzo ciekawe są skąpe informacje sugerujące działanie antywirusowe wobec patogenów wywołujących gorączki krwotoczne. Zauważono, że olejek z oregano wykazuje aktywność w stosunku do wirusa żółtej febry.

Olejek z oregano a gatunek rośliny

Ważne jest, iż nie każdy olejek z oregano ma te same właściwości lecznicze. Badania prowadzone na roślinach pozyskiwanych w różnych części świata ukazują znaczne zróżnicowanie zawartości karwakrolu i składu chemicznego olejku z oregano z zależności od czynników środowiskowych, genetycznych i ontogenetycznych. Jest to szczególnie ważne, gdy wykorzystuje się właściwości lecznicze olejku w medycynie. Największe różnice stwierdzono w zawartości dwóch fenoli: karwakrolu i tymolu.

Odpowiednia ilości tych komponentów w olejku może zwiększyć skuteczność antydrobnoustrojową preparatu. Dlatego ważna jest jakość i skład olejku z oregano jaki stosujemy. Warto wybierać naturalne ekstrakty nie zawierające alkoholu standaryzowane na gwarantowaną ilość zawartego w jednej dawce karwakrolu.

WYBRANA LITERATURA.

  • Baricevic, Dea and Tomaz Bartol. 2002. The biological/pharmacological activity of the Origanum genus. In Oregano: the genera Origanum and Lippia. Edited by Spiridon E. Kintzios. London: Taylor & Francis. (HSA Library)
  • Gruenwald, Joerg, Thomas Brendler and Christof Jaenicke, eds. 2000. PDR for herbal medicines. Montvale, NJ: Medical Economics. (HSA Library) 16. Bown, Deni. 2001. The Herb Society of America new encyclopedia of herbs & their uses. New York: DK. 36. Duke, James A. 2002. Handbook of medicinal herbs. Boca Raton: CRC Press. (HSA Library)
  • Makinen, Seija Marjatta and Kirsti Kaarina Paakkonen. 2002. Processing, effects and use of oregano and marjoram in foodstuffs and in food preparation. In Oregano: the genera Origanum and Lippia. Edited by Spiridon E. Kintzios. London: Taylor & Francis. (HSA Library) 62. Kokkini, Stella. 1997. Taxonomy, diversity and distribution of Origanum species. In Oregano: proceedings of the IPGRI international workshop on oregano 8-12 May 1996, CIHEAM, Valenzano (Bari), Italy. Edited by S. Padulosi. Rome: International Plant Genetic Resources Institute.
  • Nostro A., Blanco A.R., Cannatelli M.A., Enea V., Flamini G., Morelli I., Roccaro A.S., Alonzo V., 2004. Susceptibility of methicillin-resistant Staphylococci to oregano essential oil, carvacrol and thymol. FEMS Microbiol. Lett. 230 (2), 191–197.
  • i inne... Pełna bibliografia dostępna u autora publikacji

Artykuł napisany na podstawie literatury naukowej i popularnonaukowej. Bibliografia u autora. Wszelkie prawa zastrzeżone.

mgr Biologii Eksperymentalnej

Barbara Goch-Fudali i Kamil Fudali

Powrót do listy artykułów

Zapraszamy - Sklep Internetowy - Naturalne Suplementy CaliVita

Oregano Oil - olejek z oregano


Naturalny wolny od alkoholu ekstrakt z lebiodki (oregano). Produkt standaryzowany na zawartość Karwakrolu.

ParaproteX - powiedz STOP najeźdźcy!


Jeden z najbardziej polecanych naturalnych suplementów diety wspierający diety oczyszczające z niechcianych intruzów.